Taloudelliseen vakauteen

taloudelliseen-vakauteen

Kuinka pääsen alkuun?

Onko tavoitteena on saavuttaa turvallinen taloudellinen tilanne? Onko unelmana matkustella vai kenties varhainen eläke?

Kun olet miettinyt millaisia asioita haluat tulevaisuudeltasi ja asettanut tavoitteen, voidaan ruveta tarkastelemaan tuloja ja menoja.

Tulojen lähteinä ansiotulot ja pääoma tulot.

Ansiotuloja voivat olla palkkatulo, eläke ja veronalaiset sosiaalietuudet. Pääomatuloja ovat esimerkiksi vuokratulot ja osingot. Näistä löytyy kattavasti tietoa Vero.fi sivustoilta. Tarkastellaan näitä lisää myöhemmin.

Kirjaa menosi

Pidä jonkin aikaa kirjaa siitä mihin kaikkeen rahaa menee. Kirjaa jokainen euro ja sentti ylös, älä huijaa tässä kohtaa, sillä ne pienet säästön paikat yleensä huomaa sitten, kun tarkastelee kokonaisuutta

Budjetointi

taloudelliseen-vakauteen

Kun olet selvittänyt millaisia tuloja sinulla on hyvä myös katsoa millaisia menoja sinulla on.

Budjetointiin ja talouden hallintaan löytyy erilaisia sovelluksia ja taulukoita netistä. Excel tai Numbers taulukko-ohjelmat. Tähän riittää hyvin myös paperi tai vihko ja kynä.

Listaa nyt tulot ja menot valitsemallesi alustalle, kun olet tehnyt tämän näet jääkö sinulle kuukaudessa jotain sinne viivan alle vai meneekö miinukselle, eli eletään yli varojen.

Nyt tiedät tarkemmin millainen kulutus taloudessasi on. Voit ruveta miettimään tarkemmin millaisia summia mihinkin asiaan olisi sopivaa kuluttaa ja mistä voisit nipistää niihin unelmiin ja tavoitteisiin mitä olet itsellesi asettanut.